HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Seramik Üretimi ve Aşamaları Nelerdir?

17-08-2022 17:23
Seramik Üretimi ve Aşamaları Nelerdir?

Seramik Malzemeler ve Seramik Üretimi Nasıldır?

Birbirine kimyasal olarak iyonik veya kovalent bağlı metalik malzemelerin, metal olmayan elementler ile oluşturduğu inorganik ve metal dışı katı malzemelerdir. Hammadde ve karışımlarının belirli bir tane boyutlarında öğütülmesi ve şekillendirilmesi işlemi sonrasında kurutularak sırlı veya sırsız olarak belirlenmiş ısı işlemine girmektedir. Isı etkisi sonrası soğutularak kullanıma uygun teknik özellikler eklenerek elde edilmektedir. Seramikler mekanik olarak sert ve oldukça kırılganlardır. Yüksek sertlik, yüksek sıcaklık dayanımı, yüksek aşınma dirençlerine sahip özellikleri mevcuttur. Elektriği iletmezler ve ısıyı az geçirirler bu seramiklerin kalitesini ortaya çıkartmaktadır.

Seramiklerin başlıca özellikleri nelerdir?

·Suya dayanıklıdır.

·Temizlik malzemelerine karşı dirence sahiptir.

·Seçilen modellere göre parlak veya mat yüzeye sahiptir.

·Doğaya ya da insan hayatına hiçbir zararı yoktur.

Seramik Üretimine Ait Genel Akış Şeması

Seramik( Hammadde Hazırlık ) → Şekillendirme → Sırlama → Pişirme → Mamül, şeklinde ilerlemektedir.

Hammadde Hazırlık

Belirli tane boyutlarında ufaltılmış seramik ve hammaddeler özelliklerine göre değirmenlerde ayrıştırılıp karıştırılır. Ayrıştırılan hammaddeler homojen hale geldikleri zaman kuru ya da yaş olarak öğütülmektedir, öğütülen karışımlar havuzda dinlendirilir ve şekillendirilmek için hazır hale getirilmektedir.

Şekillendirme

Havuzlarda dinlendirilen çamur, döküm çamuru olarak yaklaşık %25 ile 30 arasında alçı kalıplara dökülür. Kalıplarda şekillendirme ve kurutma süresi yaklaşık 1 gün sürmektedir. Pres yöntemi ile kalıplardaki belirli basınçlarda baskı uygulanarak şekillendirilir. Pres yöntemi kullanılarak yaklaşık 3000 ton civarında bir baskı yapılır bu baskı sonrası şekillendirme gerçekleştirilir. Karmaşık şekilli ürünlerin üretilmesi için enjeksiyonlu kalıpta şekillendirme kullanılmaktadır. Çamur donarak kabın şeklini alır, ısıl işlem sırasında oluşan polimerlerin uzaklaşmasıyla sadece seramik ürünü tek başına kalmaktadır.

Kurutma

Üretimin en değerli aşamasıdır, mikro çatlak ve deformasyon yaşanmaması gerekmektedir. Kurutma aşaması seramiğin pişme aşamasında malzemenin patlamasını engellemek amacıyla yapılmaktadır.

Sırlama

Seramik ürüne estetik görünüm ve hijyen kazandırmak amacıyla uygulanmaktadır. Sırlamanın baskı mukavemetinde ve yüzeysel anlamda iyileştirme de etkisi çok önemlidir. Seramiğin içinde bulunan frit hammaddesi seramiğe camsı özellik kazandırmaktadır.

Pişirme

Şekillendirilmiş ve kurutulmuş seramik malzemede birbirleriyle temas halinde olan tanelerin yüksek sıcaklıkta ısıl işleme tutularak gözenekleri azaltılıyor. Pişirme süresi yaklaşık 50 dk. Pişirme bölgesi ise 1250 C derece civarında pişme işlemi gerçekleşmektedir. Yoğunluğun artması aynı zamanda malzemeye mukavemet kazandırması işlemidir. Pişirme sıcaklığı malzemenin erime derecesinin altında tutulmaktadır.

Kalite Kontrol ve Paketleme

Üretim aşamaları biten seramikler TSE standartlarına göre belirli kontrollerden geçerek üretim ve sevkiyat işlemleri için onaylı hale getirilmektedir. Kalite yöntemleri başlıca şöyledir;

·Mukavemet testi.

·Aşınma testi.

·Kimyasal madde dayanım testi.

·Su emme testi.

·Geçirgenlik testi.

Gibi testler ile denenip onaylanma aşamasını tamamlar onaylanma aşamasından sonra paketleme ve sevkiyat yapılmaktadır.

Tüm bu süreçlerden geçen NG Kütahya Seramik - Fayansları inceleyebilirsiniz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.