HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kısaca Seramiğin Tarihsel Gelişimi Nasıldır?

07-09-2022 14:53
Kısaca Seramiğin Tarihsel Gelişimi Nasıldır?

Seramiğin tarihi ile insanlığın varoluşunun aynı dönemde olduğu düşünülmektedir. Toprak ve ateşin birlikte ortaya çıkardığı büyüleyici birleşiminin kalıntıları Anadolu’da sürmektedir. Tarihteki ilk seramik M.Ö. 6000 yıllarında Anadolu’da üretildiği bilinmektedir, Çatalhöyük’te görülmüştür. Yapılan çalışmalarda bulunan seramiklerin 8000 yılı geçkin süredir olduğu varsayılmakta. Bu kadar uzun bir sürede hiçbir şekilde seramikte bozulma söz konusu olmamıştır. Seramik kalıntılarının en önemli özelliklerinden bir tanesi insanlık tarihi ile ilgili ilk ipuçları vermektedir. M.S. 12.y.y gelindiği zaman İtalya da seramikler üzerinde daha ileri teknik çalışmalar kullanılmaya başlanmıştır. Gelişen teknolojiler sayesinde üretimler serileşip devam etmiştir. Devam eden üretimler ile birlikte büyük ebatta seramikler yapılmaya başlanmıştır büyük ebattaki seramik üretimine öncü olan bazı ülkeler Fransa, Hollanda ve Almanya başta olmak üzere büyük ebat seramik üretimini benimsemiş ülkeler arasındadırlar. Farklılık olarak Anadolu’da Selçuklular döneminde Türk çini seramik motifleri oldukça ilgi görmüştür.

Seramiğin Fabrikasyon Üretimine Ne Zaman Geçmiştir?

Avrupa’da ilk porselen araştırmaları 17.yy da başlamıştır ve ilk üretimi ise 1750 yılında Çin’de bulunmuştur. İlk fabrikasyon üretimine Almanya’ da gerçekleşmiştir. Seramik günümüzde önemli bir dekorasyon aracı olup binaların iç ve dış tasarımında oldukça fazla tercih edilen bir malzeme haline gelmiştir. Seramiğin en çok tercih edilme sebeplerinden bir tanesi doğal malzemelerden üretilmiş olmasıdır. Bu malzemeler kil, kaolin, kuvars ve feldspat maddelerinin karışımları ile birlikte elde edilmektedir. Bu maddeler hamur haline getirildikten hemen sonra 1100 derecenin üstünde yüksek sıcaklıkta fırınlanması ile elde edilir. Seramiklerin ön yüzü zarar görmemesi adına sır adı verilen koruyucu ile kaplanmaktadır. Fabrikasyon üretime geçildikten sonra seramiklerin üretim hızında artış olmasıyla birlikte seramiğe olan ilgi alakada aynı miktarda artmıştır. Farklı malzemeler kullanmak yerine 18.y.y’dan itibaren seramik kullanımı oldukça popüler hale gelmiştir.

Türkiye’de Seramiğin Tarihsel Gelişimi Nasıldır?

1950’li yıllarda endüstri ve inşaat sektörünün gelişmesi ile birlikte seramikler gündeme gelmeye başlamıştır. Geleneksel çini seramikler Anadolu’da görülen eserlerimiz arasında en önemli parçalar arasındadırlar. Mutfak eşyasından mimari alanlara kadar pek çok alanda seramikler tercih edilmeye başlamışlardır. Türkiye’de seramiğin dekoratif olarak kullanılması Kütahya seramik ile birlikte diğer Avrupa ülkelerinin 300 yıl gibi bir sürede elde ettiği başarıyı sadece 30 yıl gibi kısa bir sürede yakalayıp dünya pazarını sunmuştur. Kalitesi ile seramiği her koşulda kullanabileceğimizi bizlere göstermiştir. Geleneksel kültürümüzün yansıması olarak günümüz çağdaş seramiği potasında binlerce yıllık Anadolu seramiğini ve geleneksel çiniciliğimizi eriterek özgün yorumlamalar ile yeniden karşımıza çıkmaktadır. Seramikkullanımı ve üretimi kültürel olarak farklılıklar göstermektedir bu farklılıkları görebilmemiz çok basittir. Seramiği kullanım alanları çok geniş çaplıdır aynı zamanda dekoratif olarak kullanımının yanı sıra kültürel kullanım amacıyla yaşam alanlarımızda çokça görülmektedir.

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.